top of page

KTORÁ JE TÁ SPRÁVNA KÁVA?

Writer: mayo galuskamayo galuska

26. Júl 2015 (skopírované a nezmenené z nášho predošlého blogu gcj.sk)


Napadla ma jedna myšlienka. A stále nad ňou rozmýšľam. Je vôbec možné, aby bolo na Slovensku toľko znalcov kávy? Áno, asi je to možné. Alebo si to všetci myslia. Hlavne tí, ktorí tak vystupujú.

Nehrám sa na žiadneho odborníka, každý deň sa učím, vzdelávam, naháňame informácie, testujeme kávy, konfrontujeme sa s inými pražiarňami, s ich pražením, podávaním. Lebo cesta poznávaním kávy je celoživotná, minimálne. Skrátka, snažíme sa každý deň naučiť niečo nové. Či v káve, či v technológiach, poznaniach a podobne.

Ale skúsim ísť celkom poporiadku. Pomaly každý deň sa stretnem s nejakým pseudoodborníkom (teraz nemám na mysli našich zákazníkov, s tými radi preberáme “veci”), ale hlavne fejsbúkových králov, ktorí majú jednu konvičku na kávu a začnú písať blogy a kritiky na všetkých okolo. Na všetkých, hlavne slovenských. Začínajú hodnotiť kávy podľa nálepiek, podľa toho, z  akej krajiny je káva a tak ďalej a tak ďalej. Píšu statusy o tom, že tej káve na obale chýba to alebo to. Prečo to píšem? Skúsim malé vysvetlenie a porovnanie so zvyškom sveta.

Navštívil som pár krajín, aj mimo EU, a ochutnal som viac káv, ako si možno viete predstaviť. Niektorá mi chutila viac, niektorá menej, niektorá bola pre mňa výnimočná. Hovorím o svojich chuťových bunkách, hovorím o tom, že čo je dobré pre mňa, nemusí chutiť Vám. Je to čisto subjektívny pohľad, ak sa bavíme o v podstate dobre upraženej káve a excelentnej príprave.

📷American roasting style


Konečne sa dostávam k podstate, čo chcem vlastne písať. Pár jedincov a dobrodruhov opisujú označovanie káv, čerstvosť a podobne (k čerstvosti kávy bude samostatný článok), aké symboly chýbajú, čo nie je v poriadku (nie podľa legislatívy, ale podľa ich uváženia). Ja im osobne toto vyjadrenie neberiem, len chcem reagovať na vlastnom blogu svojím postojom a možno ozrejmiť pár faktov, ako to ja vnímam z globálneho pohľadu sveta.

Často čítam, že nie je na obale napísané na akú prípravu je káva určená. Mala by mať káva označenenie, že je upražená na filtrovanú kávu alebo na espresso? Môže aj nemusí. V Amerike v popredných pražiarňach, kde v US udávajú smer, áno sú to tie kaviarne, ktoré poznáme aj pod názvom “3rd wave coffee”, takéto označenie nemajú (nie všetky nemajú, nie všetky majú). Prečo? Lebo kávu, ktorú si kúpite v sáčku alebo pijete v kaviarni, tú istú kávu (nie mletie), použijú aj na espresso aj na napr. Aeropress alebo Hario prípravu, čo len chcete. Je to proste tak. Pražiarne majú svoj trend, svoj štýl praženia, svoju víziu, ako si myslia, že to najlepšie robia a ľudia (zákazníci) to proste tak vnímajú. Ber alebo nechaj tak. Jednoduché. Nik nikoho nenapadá, neobviňuje, nerieši na blogoch ako samozvaný najväčší “kávopič”!

📷Filter or espresso? No Info


To isté sa Vám udeje v Škandinávii, konkrétne v Štockholme, kde som strávil nejaký čas. Jedna a tá istá káva na espresso alebo filter. Samozrejme tu treba brať hlavne do úvahy, že škandinávske krajiny pražia všeobecne svetlejšie ako pražiarne, čo poznám z Ameriky. What happend? Nič, vôbec nič. A káva? Ak Vám chutí, tak ako mne, tak nie je potom vôbec čo riešiť. Nemajte absolútne žiaden stres, či ste si kúpili dobre upraženú kávu. Je to čisto iba na Vás. Nebudete predsa piť neupraženú kávu, ktorá chutí ako seno alebo výžmýkaný  citrón, pite a hľadajte kávu, ktorá Vám naozaj chutí a z ktorej budete mať radosť a pôžitok. Zabudnite na pózerstvo a hipsterskú vlnu. Už pomaly odchádza a hľadá si svoje miesto na trhu (uvidíme, ako to dopadne, sám som zvedavý).

Nemusíte sa “báť” si v bare objednať, že nie ste znalec. Barista, ak sám seba neprešťal, tak Vám s ľahkosťou poradí a usmerní Vás, poradí Vám. Nemal by sa hrať na Majstra sveta, len kvoli tomu, že Vám na cappuccino nakreslí labuť. Ak by som šiel máličko do hĺbky, tak poznám pár “baristov”, ktorí síce kreslia pekné obrázky do cappuccina, ale bez pomoci si nevedia nastaviť ani mlynček. A vlastne, dnes to ani nie je podstatné. Podstatný  je Instagram a foto. Nič proti, ja mám tiež konto (kde sa veľmi radi prezentujeme https://instagram.com/9gramscoffee/), len sa skrátka tak máličko viac zamýšľam. Tieto poznatky nehovorím z pozície len a čisto pražiara kávy, ale aj ako majiteľa kaviarní, kde sa každodenne stretávam so zákazníkmi a diskutujeme o káve a náležitostiach.


📷Hľadajte svoju chuť a harmóniu


Týmto celým článkom som chcel len upozorniť, že neberte úplne vážne názory jedincov a hlavne takých, ktorí si urobia doma jeden filter a opisujú to, akoby mali doma celé laboratórium. A tu sa presne vraciam k podstate, čo som chcel napísať. Nedávajte, až  tak úplne na názor iných a ich osobné blogy (možno ani na ten môj), ale skúste sa riadiť aj svojím citom a hlavne chuťou.



ZÁVER

Ako som už vyššie spomínal a letmo porovnal americké vs. škandinávske praženie, tak naše cesta je “american roasting style”. Je to spôsob a typ praženia, ktorý nám vyhovuje a samozrejme sa snažíme, aby vyhovoval aj Vám, vtedy budeme radi. Ak Vám však na druhej strane vyhovuje niečo iné, napríklad severské, prečo nie, alebo?

Máme dotazy na naše označovanie, kde dávame dátum spotreby 6 mesiacov. Presne podľa tohto dátumu si viete vypočítať, že kedy bola káva pražená.









Som toho názoru, že pražiar resp. značka, pod ktorou je káva pražená, by si mala vyprofilovať svoj charakter, svoj štýl, ktorý má byť jedinečný a určite si nájde svoju klientelu. Preto sa dá v podstate povedať a nájsť niekoľko rozdielov napríklad aj na tej istej káve praženej dvomi rozdielnymi pražičmi. A to je na tom to krásne.




📷Ktorá chuť je tá správna?


15 commenti


Membro sconosciuto
02 mar

Your blog is a breath of fresh air in a sea of generic content. The way you approach each topic with such depth and clarity makes your posts stand out. You never shy away from addressing complex issues but always manage to https://storytellersgame.com explain them in a way that’s easy to digest. I love how you blend insightful information with a personal touch, making each post feel like it’s meant just for your readers. It’s clear you’re passionate about what you do, and it’s so inspiring to see someone put so much heart into their work.

Mi piace

Membro sconosciuto
28 feb

With Golf Orbit, you may play golf on interesting and entertaining courses while honing your abilities.

Mi piace

The Splunk SPLK-1002 Exam tests your proficiency in using Splunk software for data analysis and management. It evaluates your ability to implement and configure Splunk solutions, work with data inputs, and create meaningful reports. Passing the https://www.certsboard.com/SPLK-1002-dumps.html exam validates your skills in data processing, indexing, and search operations, preparing you for a successful career in IT operations.

Mi piace

Membro sconosciuto
21 feb

Get Instant Help at Rednote Support

Mi piace

Very informative blog. Visiting your blog helped me get what I was looking for. If you have more time, please visit: fall guys 3 for entertainment.

Mi piace
bottom of page